• Geschreven door Oortjessale.nl

  • In Tips & Trucs

  • Aantal keer bekeken 5063

  • Reacties: 0

Er zijn veel verschillende hoofdtelefoons met nog meer verschillende specificaties. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een hoofdtelefoon of oortelefoon? Wat is het verschil tussen inear en earbud? We leggen de belangrijkste verschillen aan je uit.

Earbud en in-ear zijn woorden die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. Deze begrippen worden veel gebruikt bij oortelefoons.
Circumaural en Supra-aural zijn een stuk minder bekend en hebben betrekking op hoofdtelefoons. Maar wat is het verschil tussen in-ear en ear-bud oortelefoons? 
Om het verschil duidelijker te maken even een overzicht van de verschillen:


Hoofdtelefoons:
Circumaural (over-ear)
Bij een circumaural hoofdtelefoon bedekken de kussens van de hoofdtelefoon de oren in zijn geheel.
Hierdoor hoor je vrijwel geen omgevingsgeluid en zitten ze erg comfortabel. Omdat de hoofdtelefoons zo groot zijn is dit voornamelijk geschikt voor thuisgebruik en (professioneel) DJ-gebruik.
Je ziet dit type hoofdtelefoon echter steeds vaker ook in het straatbeeld verschijnen.

Supra-aural (on-ear)
Een supra-aural hoofdtelefoon gaat niet over het oor maar ligt op het oor zelf. Dit zijn vaak goedkopere hoofdtelefoons die lekker licht en compact zijn en dus zeer geschikt zijn voor onderweg of bij gebruik door veel verschillende mensen zoals op scholen of werkplekken.


Oortelefoons:
Intra aural (earbud)
Dit zijn de bekende oortjes/oortelefoons die je in je oor doet. Ze blijven in je oor 'hangen' maar willen er nog wel eens uitvallen. 
Het voordeel van earbud oortelefoons is dat je contact kan houden met je omgeving, je hoort nog wat er om je heen gebeurd. 

Intra aural (in-ear)
In-ear oortjes plaats je niet alleen in je oor maar gaan ook echt je gehoorgang in. Hierdoor blijven ze vaak beter zitten en is de kwaliteit van de muziek veel beter, vooral de bassweergave is beter dan bij ear-bud oortelefoons.
De in-ear oortjes zijn vaak wel wat duurder dan de bekende earbud oortjes. Het is aan te raden de muziek niet te hard te zetten omdat de kans op gehoorbeschadiging hier groter is dan met earbud oortjes of een hoofdtelefoon.
Ook sluit je jezelf erg af van de buitenwereld doordat er geen geluid van buitenaf meer je oor in kan. Maar ach, dat is ook wel eens lekker toch!

Oke, je weet nu het verschil tussen de benamingen en wat de voor en nadelen zijn.
Bekijk ons aanbod ear-bud oortelefoons.
Bekijk ons aanbod in-ear oortelefoons.
Bekijk ons aanbod hoofdtelefoons.

 

Wat betekenen de specificaties van oortjes eigenlijk?

Laten we eens kijken naar de specificaties van een standaard paar earbuds:

 

  • Frequentiebereik: 20 - 20.000 Hz

    (Dit geeft aan binnen welk bereik het oortje geluid kan weergeven. In theorie betekent een lager getal betere bas en een hoger getal meer detail in de hoge tonen, maar in de praktijk zegt dit weinig over de daadwerkelijke geluidskwaliteit. De meeste mensen horen toch niets onder de 20 Hz of boven de 17.000 Hz.)

  • Drivers: 10 mm

    (De driver is het kleine luidsprekertje in het oortje dat geluid produceert. Grotere drivers kunnen in theorie krachtigere bas leveren, maar ook hier geldt: de kwaliteit van het geluid hangt vooral af van hoe het geheel is afgestemd.)

  • Vermogen: 10 mW

    (Dit geeft aan hoeveel vermogen het oortje aankan, maar het is zelden relevant voor dagelijks gebruik — vooral omdat moderne apparaten zoals telefoons dit vermogen zelden overschrijden.)

  • Impedantie: 16 ohm

    (De elektrische weerstand van het oortje. Een lagere impedantie betekent dat het gemakkelijker aan te sturen is, bijvoorbeeld door een smartphone. 16 ohm is dus prima voor dagelijks gebruik.)

  • Gevoeligheid: 100 dB/mW

    (Geeft aan hoe luid het oortje speelt bij een bepaald vermogen. Hoger betekent: meer volume bij minder stroom. Dit is nuttig om te weten als je je oortjes vooral op een telefoon gebruikt.)

 

 

Is een duurdere hoofdtelefoon dan echt beter?

Laten we dit vergelijken met een wat duurdere hoofdtelefoon:

 

  • Frequentiebereik: 10 - 27.000 Hz

  • Drivers: 40 mm

  • Impedantie: 32 ohm

  • Gevoeligheid: 102 dB/mW

 

Op papier lijkt deze hoofdtelefoon superieur: een ruimer frequentiebereik, grotere drivers, hogere gevoeligheid. Maar in de praktijk merk je daar niet altijd alles van — zeker niet als je geen hoogwaardige audiobron gebruikt of gewoon muziek streamt via je telefoon.
Bij de laatste is het met de hoge Impedantie nog maar de vraag of de koptelefoon hard genoeg kan op je mobiel. Op een computer zal het geen problemen opleveren.

 

De lagere ondergrens van 10 Hz betekent theoretisch diepere bas, maar het menselijk oor hoort die tonen nauwelijks. De hogere bovengrens van 27.000 Hz is zelfs volledig buiten gehoorbereik. Wat wél merkbaar kan zijn, is dat deze hoofdtelefoon mogelijk beter klinkt doordat hij professioneler is afgestemd en meer detail kan leveren, vooral bij hogere volumes.

 

Wat moet je nou echt onthouden?

 

Voor de meeste gebruikers zijn specificaties zoals frequentiebereik niet zo belangrijk als ze lijken. Wat écht verschil maakt:

 

  • Impedantie (Hoe lager, hoe makkelijker aan te sturen voor een smartphone. Voor laptops en computers eigenlijk niet relevant)

  • Gevoeligheid (Hoe hoger, hoe harder de oortjes of koptelefoon kan spelen)

Eigenlijk heb je als doorsnee gebruiker niet meer nodig, zelfs de standaard setjes volstaan voor de meeste mensen.


Tags bij dit artikel:
oortelefoon, koptelefoon, oortjes, oortelefoon,  kiezen, eisen, verschillen, keuze, hoofdtelefoon.

Reageren

Captcha


Blog Category


​​

De waardering van oortjessale.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 277 reviews.
Is dit iets?